HTML

2009.02.19. 09:03 Tamás1987

Gondolatok a szeretetről

Gondolatok a szeretetről

 

 

Többféle szeretet létezik: a csalástagok közötti, barátok közötti, egy közösséghez tartozók közötti, stb. A lényeg, hogy a szeretet alapvető emberi szükséglet. Az egészségünk megőrzéséhez kell, hogy valaki szeressen bennünket és mi is szerethessünk valakit. Az az ember, akinek az életéből hiányzik a szeretet, először lelkileg, majd előbb-utóbb testileg is beteg lesz. 

A vágyaink, gondolataink, érzelmeink az agyban születnek meg, ott    tudatosulnak, mégis a szív a szeretet jelképe. Valószínűleg az az oka, hogy a szív testünk központja, életünk fenntartója és az érzelmek a szív működését észrevehetően befolyásolják. (például szapora pulzus, azaz szívdobogás). Érdekes dolog, hogy a közismert szív alakú ábra                 leginkább a krokodil szívére hasonlít, mert annak  csak egy kamrája van, az emberi szív inkább kerek. Ha szeretünk valakit, azzal elnézőbbek, kedvesebbek, szelídebbek vagyunk, szívesebben segítünk neki bármiben. Arra azonban nagyon vigyázni kell, hogy a szeretet ne legyen erőszakos, ne akarjuk a másikat mindenáron olyanná alakítani, ami szerintünk jó és ne akarjuk kisajátítatni. A szeretet bizalmat is jelent, a féltékenység már teher, betegessé válhat. Fontos az önzetlenség is, ha adsz a  másiknak valamit (tárgyat, időt, érzéseket, stb.) nem szabad azt méricskélni, hogy mit kapsz cserébe. Ha nagy értékű ajándékot adsz valakinek nem szabad megsértődni azon, ha a te ajándékod kisebb értékű. Sokszor értékesebb ajándék az, amit nem vesz az ember, hanem saját maga készít, hiszen időt, munkát fordít rá és szívét lelkét beleadja. 

Nagyon helytelen magatartás a „ szeretettel” zsarolni a másikat – „ én szeretlek téged, mindent megteszek érted, de te hálátlan vagy” - . A szeretet kölcsönös kapcsolat, érdekel minket a másik, odafigyelünk rá, meghallgatjuk és ő is hasonlóan viszonyul hozzánk. Együtt éljük át az örömöket és a bánatokat, segítve egymásnak. A szereteten alapuló társas kapcsolatban fontos az őszinteség és a türelem. Amikor szeretünk valakit, elfogadjuk a rossz tulajdonságaival együtt. Természetesen megfelelő alkalommal és formában, - de nem sértőn – szóba lehet hozni, mi nem tetszik nekünk a másik viselkedésében, de ne várjuk el, hogy azonnal megváltozzon. Ha igazán szeretjük, elfogadjuk azt is, ha nem tud megváltozni. Gondolni kell arra, hogy nekünk is vannak hibáink, rossz szokásaink, ami nem tetszik a másiknak.


A szereteten alapuló kapcsolatok közül az egyik legerősebb a barátság. A barátodban feltétel nélkül megbízol, nyíltan beszélhetsz vele bármiről, megőrzi a titkaidat és szinte bármikor felkeresheted, ha szükséged van rá. A barátság egy életen át elkísérhet. Szerintem barátság fiú és lány között is lehet, szerelmi kapcsolat nélkül. A szerelem a szeretet különleges formája, ami csak akkor tartós, ha kezdeti viharos, szenvedélyes korszak után átalakul egy szelídebb szeretetté.

Az ember és az állatok között is létezik szeretet. Nagyon erősen tudunk kötődni egy állathoz, különösen, ha egyébként magányosak vagyunk és az állatok ösztönösen megérzik és viszonozzák a vonzalmunkat.

Fontos a szeretetet kimutatni a viselkedésünkkel és szavakkal is. A gyermeket gyakorlati példamutatással lehet megtanítani a szeretetre és arra, hogyan fejezze ezt ki. A példamutatás sokkal erősebb hatású mint a szónoklatok és „hegyi beszédek” .  (Pl.: ahogyan a szülő viselkedik saját szüleivel, vagyis a nagyszülőkkel, valószínűleg gyermeke is úgy fog viselkedni vele).

A Karácsony a szeretet ünnepe, ilyenkor hagyomány, hogy együtt ünnepel a család, megajándékozzák egymást az emberek és könnyebben kibékülnek egymással. Nagyon jó lenne, ha ez a hangulat, az általános szeretet érzés megmaradna egész évben.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://melnektamas.blog.hu/api/trackback/id/tr76952215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása